Visa orginalspråket

Hur sover, äter och lever man som en prins? Vi testar ett kungligt slott!

Har du funderat på hur det är att bo på ett kungligt slott? Rosersbergs Slottshotell utanför Sigtuna är Sveriges enda kungliga slott där du faktiskt kan boka in dig som privatgäst. En plats värdig en prins eller prinsessa – och dig. På med kronan och häng med på ett dygn på Rosersbergs Slott!

Nära city men ändå så långt borta
Vi kör ungefär en halvtimme norrut från Stockholm city och tar av strax innan Arlanda. Storstadstempot, bilköerna och den tråkiga motorvägen är plötsligt som bortblåsta och vi åker nu istället in på en slingrig landsväg med böljande kohagar och vackra gamla lador på båda sidor om vägen. Knappa fem minuter senare tornar Rosersbergs Slott upp sig. Och man kan inte annat än att häpna över den mäktiga entrén.

Vi checkar in på ett kungligt slott
Rosersbergs Slott är senast bebott av kung Karl XIV Johan och hans hustru drottning Desideria som använde det som sitt sommarresidens fram till 1860. Slottet ägs nu av staten och Kungliga Hovstaterna driver slottets huvudbyggnad som museum. Resten av slottet och de tillhörande flyglarna är hotell- och konferensverksamhet och här checkar vi in för att testa att leva som en kunglighet för en dag.

Superiorrum och paradvåning
Vi har bokat ett Superiorrum och får ett rum med egen kakelugn. Känns inte mer än rättvist. Vi lämnar våra saker och går rakt in på en guidad visning av paradvåningen. Här har tiden stått stilla sedan 1795–1860. För den som älskar historia och tjusig slottsinredning är det här helgens höjdpunkt. Man kan nästan känna hur drottning Desideria finns kvar här, sittandes på en rosa rokokostol i sin vackert utsmyckade klänning med en kopp te i handen. Tittar hon månne ut över borggården efter sin älskade Karl XIV Johan?

Slottsbryggd öl och trerätters middag
Innan middagen passar vi på att prova en Rosersbergs Summer Lager, en av slottets egna ölsorter som bryggs i slottets källarvalv av en entusiastisk souschef och numera bryggmästare.Middagen serveras i matsalen och vi äter en vällagad bifftartar följd av halstrad gös. Kungligt är vårt betyg. Efter en perfekt liten dessert tackar vi för oss och går och knyter oss för att sova en törnrosasömn.

En promenad i kungliga fotspår
Utan ärtor under madrassen vaknar vi utvilade och bestämmer oss för att ta en promenad i slottsparken innan frukost. Och har man inte känt sig kunglig innan så gör man det garanterat här. Med milsvida perfekt klippta gräsmattor, välformade buskar, slingrande gångar och Sigtunafjärdens glimmande vatten som bakgrund förstår man varför Karl XIV Johan och Desideria valde just det här slottet för ett behagligt och ledigt sommarliv. Här trivs vi.

Hur kul är det då att bo på ett slott?
Vi avslutar vårt studiebesök i det kungliga livet med en kaffe på slottsterrassen och blickar ut över den vackra parken. Tänk ändå att leva så här, dag ut och dag in. Tråkigt, dötrist … eller alldeles underbart? Det är med en smula ödmjukhet inför historiens vingslag vi checkar ut från Rosersbergs Slottshotell och konstaterar att ett liv på ett slott nog ändå skulle passa oss ganska bra.

Läs mer och boka en weekend
Rosersbergs Slottshotell här.

Temahelger på Rosersbergs Slottshotell 2019
Champagneweekend – september
Slottsweekend med trerättersmiddag – varje lördag
Slottsweekend med viltmiddag – november
Julbordsweekend – december

Alla temahelger hittar du här.

Förläng sommaren…

Välj bland 11 mötesdestinationer med semesterkänsla!
Säkra ditt specifika datum på våra slott och spa-hotell redan nu

Läs mer och skicka oss en förfrågan >

Söker du en privat weekendupplevelse, boka här >