Resultatet av Michaels hemmahobby – ett bryggeri i ett Kungligt slott

Att Michael Winberg Gustavsson skulle bli bryggmästare på ett Kungligt Slott och bjuda Hans Majestät Konungen på öl som han bryggt själv var inget han visste när han år 2011 fick anställning som kock i köket på Rosersbergs Slottshotell. Slottet är ett av de Kungliga slotten och det enda slottet där privatpersoner och företag förlägga en konferens eller njuta av exempelvis en skaldjursweekend eller Afternoon Tea.

-Jag vet att jag vid något tillfälle såg ett inslag på TV4 där de visade hur man brygger öl. Det fångade mitt intresse och jag började testa att brygga öl i mindre skala hemma. Efter ett tag fick jag koll på processen och fick fram en slutprodukt som var så pass bra att jag ville att andra skulle testa, berättar Michael.

På Rosersbergs Slottshotell vid Arlanda välkomnar man gäster från när och fjärran till en unik miljö för allt från konferens och bröllop. Rosersbergs Slottshotell är verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Det kungliga slottet ligger bara 10 minuter från Arlanda flygplats och 35 minuter från Stockholm. I lantliga omgivningar med vidsträckta grönområden och Mälarens glimmande vatten är det svårt att inte trivas. Att slottet nu också har ett eget bryggeri i sitt källarvalv gör det extra unikt.

-Jag tog med mig prov på min öl till jobbet och lät Stockholm Meeting Selections ägare Torbjörn Blomqvist testa. Han gillade min öl och där och då föddes bryggeriprojektet och Rosersbergs slottsöl, säger Michael.

Efter godkännande från Hovet och Statens Fastighetsverk började man bygga ett bryggeri för att realisera Michael dröm om att brygga öl på riktigt. Bryggeriet fick sin plats i källarvalvet i en av flyglarna som verkligen bär historiens vingslag från tiden då Karl XIV Johan och hans hustru Desideria spenderade sina somrar på slottet.

– Första gången vi serverade ölen Rosersbergs Winter Ale till våra gäster var julen år 2014. Alla var nöjda och tyckte det var väldigt häftigt och genuint att bli serverad en öl som faktiskt var bryggd i slottets källarvalv. Hovet godkände även att bryggeriet fick använda en avbildning av slottsbyggnaden på etiketterna, berättar Michael.

Julen 2014 bryggdes 160 liter men volymen har ökat och i nuläget bryggs det mellan 3000-5000 liter per år i slottskällaren. Michael göra alla moment själv i bryggprocessen. Allt från att krossa malten, övervaka jäsningen för att sedan tappa upp ölen på flaskor, sätta på kapsylerna och till sist få etiketterna på plats.

-Hans Majestät Konungen har faktiskt provsmakat ölen vid ett tillfälle då han besökte oss här på Rosersberg. Jag tyckte mig också se att ölen föll honom i smaken och det kändes naturligtvis jätteroligt. Att mitt hemmaprojekt resulterade i ett Slottsbryggeri och att till och med Hans Majestät Konungen skulle dricka min öl känns smått overkligt, men så blev det faktiskt. Det gör mig väldigt stolt, säger Michael.

För alla som vill lära sig mer om öl och vad som passar till erbjuder Rosersbergs Slottshotell bokningsbara ölprovningar och bryggerivisningar där du självklart även kan prova den senast bryggda ölen.

Boka konferens, möteslokaler, fest eller bröllop på Rosersbergs Slottshotell

Fakta Rosersbergs Slottsöl

2014 presenterade första ölen: Rosersbergs Winter Ale. Ölet bryggdes i köket på slottet och jäste i vinkällaren.

2015 släpptes Rosersbergs Summer Lager och Winter Wit ersatte Winter Ale.

2016 Bryggdes det första ölet i vårt bryggeri i slottskällaren, julbordets Winter Wit.

2017 Bryggningen i nya bryggeriet tog fart och Brown IPA, Weiss, Passion och Stout presenterades.

2018 under året har slottsbryggeriet satt standard öl, Rosersbergs Lager, IPA, APA och Wit. Dessa kommer alltid att finnas i lager. Fler spännande ölsorter är på gång så håll utkik!

Vill du veta vad som händer på våra slott, hotell och mötesplatser?

Anmäl dig till Stockholm Meeting Selections nyhetsbrev och få 15 % i välkomstrabatt på hotellnätter.

Anmäl dig här