Stefan Ekegren har tilldelats Karin Franssons mentorpris

Vi kan med glädje berätta att Stefan Ekengren köksmästare på Restaurang Hantverket har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2018. Stefan ett bevis och en förebild – sunda värderingar och ett gott ledarskap leder till framgång!

Priset syftar till att belöna mentorer och förebilder som lyft och utvecklat kvinnliga kockar och delades ut av Restaurangakademien i samband med finalen av Året Kock.

Stefan Ekengren har närmare 30 års erfarenhet från restaurangbranschen och har bland annat varit köksmästare på Görvälns Slott, Krägga Herrgård och Hotell Borgholm. Sedan 2017 hittar vi honom på Restaurang Hantverket, en del av Stockholm Meeting Selecetion, i Stockholm, som under hans ledning vunnit pris för ”Årets Arbetsplats”.

Stefan Ekengren, som går under det hedervärda namnet ”världens äldsta kock” är en känd kockprofil och aktiv kommunikatör, han har bland annat drivit bloggen Kökstugg på Besöksliv, är krönikör i Gourmet och har gett ut kokboken Husman: Alla dom klassiska rätterna (och några bortglömda).

– Jag känner mig sjukt stolt och hedrad att få det här otroligt fina pris som tidigare endast tilldelats kvinnliga kockar. Jag känner, ännu mer efter att tilldelas detta ett stort ansvar att genom ett bra ledarskap, respekt och sunda värderingar visa vägen i kockbranschen, säger Stefan Ekengren.

Juryns motivering:
Stefan Ekengren är en lysande förebild och duktig på att lyfta kvinnliga kockar. Det är tydligt att han i första hand respekterar yrkeskunskap framför kön. Stefan är en frisk fläkt som belyser viktiga frågor om kulturen i våra kök, vågar ifrågasätta och lever som han lär.

Läs mer och boka bord på Restaurang Hantverket.

Vinnaren utses genom nomineringar från branschen och en jury.

I juryn för Karin Franssons mentorpris 2018:

Hanna Halpern, juryns ordförande, VD Restaurangakademien
Karin Fransson, Karin Franssons mentorpris 2012, Hotell Borgholm
Katarina Westlund, Karin Franssons mentorpris 2013, Dackeskolan Mjölby
Frida Ronge, Karin Franssons mentorpris 2014, TAK
Marie Skogström, Karin Franssons mentorpris 2015, Mat & Vin Slottsparken
Lina Ahlin, Karin Franssons mentorpris 2016, Agrikultur
Pernilla Lundberg, Karin Franssons mentorpris 2017, Riche och Teatergrillen
Klas Lindberg, Årets Kock 2012, Portal
Magnus Lindström, Årets Kock 2003, Swedish Taste
Simon Laiti, Hemmagastronomi

Om priset: Karin Franssons mentorpris instiftades 2012 av Årets Kock med syfte att belöna mentorer och förebilder som lyft och utvecklat kvinnliga kockar. Första mottagaren var Karin Fransson och priset bär nu hennes namn. Sedan 2018 ansvarar Restaurangakademien för priset. Pristagarna är en betydelsefull grupp som företräder jämställdhet och ett gott ledarskap. Dessa frågor är viktiga för restaurangbranschens framtid och utgör grundstenar i många av Restaurangakademiens utbildningar. Mottagarna av Karin Franssons mentorpris kommer att vara ett bollplank för befintliga och framtida utbildningar på Restaurangakademien.

VI ÄR SAFE TO VISIT

Hotell räknas inte som en allmän sammankomst. Läs mer om vad som gäller hos oss, vilka möjligheter som finns för att ses avskilt och hur vi arbetar för att minska smittspridningen av Covid-19.