Adam hade knappt smakat vin, nu arbetar han som hyllad sommelier

På Ulfsunda Slott, Stockholms närmaste slott, är mat och vin och hur man kombinerar dessa två en hjärtefråga. Vi har träffat Adam Malmström som arbetar som sommelier på Ulfsunda Slott. Här är berättelsen om sommelieren som knappt hade druckit vin när han bestämde sig för att bli sommelier.

– Jag var osäker på vad jag ville jobba med men började studera till kock på Matpedagogerna ute i Sundbyberg. Vi hade väldigt inspirerande lärare som hade en diger erfarenhet av den gamla serveringskonsten från Operakällaren. Där är kunnighet och intresse för maten samt vinet man serverar är mycket stor.

Adam Malmström

Som gäst kommer du märka Adams stolthet för sommelier- och serveringsyrket.

– Att, på ett proffsigt och intressant sätt, berätta för gästen vad denne dricker och äter är heligt för mig. Det lärde jag mig när jag hade min praktik på Operakällaren och av mina duktiga lärare. Det är ett hantverk att servera och ge gästen en upplevelse i servering och service. Jag brinner för den gamla sortens servering med fokus på att både vara informativ och lärande kring maten och samtidigt vara lyhörd och trevlig mot gästen. Den upplevelsen kan jag garantera till alla gäster som jag serverar, säger Adam.

På Ulfsunda Slott erbjuds vin och champagneprovningar i slottets egna vinkällare samt i restaurangen. Adam leder dessa omåttligt populära provningar som både företag och privatpersoner väljer att gå. Men det var inte självklart för Adam att han en dag skulle stå som ansvarig på Ulfsunda Slott för det anrika slottets vinprovningar.

– Jag hade knappt druckit vin när Källarmästaren på Operakällaren, där jag jobbade extra under mina studier, peppade mig att söka in på sommelier-utbildningen i Grythyttan. Jag tänkte för mig själv att det skulle bli mycket svårt att komma in då jag inte hade koll på vin alls. Men det gick vägen och jag var en av de 15 personerna som fick en plats det året. De följande 2 åren ägnade jag åt att lära mig allt och lite till om vin något som jag hoppas är till glädje för Ulfsundas gäster varje dag, säger Adam.

Adam Malmström har arbetat på Ulfsunda Slott i lite över två år och kunnandet och intresset för vin ha satt prägel på stora delar av vinsortimentet och även champagneutbudet.

Ulfsunda Slott i skymning

– Vi arbetar med champagnehuset Bollinger och har alltså Bollinger som huschampagne men vi serverar även deras Champagne Ayala som jag tycker alla ska testa. Vid provningen i vår vinkällare med anor från 1400-talet testar vi givetvis en större bredd av olika champagner, säger Adam.

Att kombinera mat och vin kan vara klurigt, speciellt för den som är ny i vinvärlden och en vinprovning eller besök på Ulfsunda Slott skänker kunskap och föder de flestas intresse kring vin.

– Jag vill att alla som kommer hit och blir serverade av mig får en aha-upplevelse och också komma hem med mer kunskap och ett större intresse för vin och hur man kombinerar det med mat på bästa sätt, säger Adam.

Ta med kollegor eller vänner och upplev en provning med Adam. Läs mer här.

 

VI ÄR SAFE TO VISIT

Hotell räknas inte som en allmän sammankomst. Läs mer om vad som gäller hos oss, vilka möjligheter som finns för att ses avskilt och hur vi arbetar för att minska smittspridningen av Covid-19.